Nihat Özdemir: İspanya’da da Suudi Arabistan’da yabancı şirketler elemanlarımızı çalıyor

Necla DALAN

Limak Grubu; enerji, turizm, gıda, inşaat ve altyapı gibi dokuz farklı sektörde faaliyet gösteriyor. İnşaat ve altyapı grubun en önemli iş alanlarından. Limak İnşaat, küresel ölçekte üstlendiği projelerle Türkiye’nin ikinci en büyük inşaat şirketi olarak faaliyet gösteriyor. 1976’da kurulan şirket; havalimanlarından otoyollara, boru hatlarından otellere tüm altyapı ve üstyapı projelerini hayata geçiriyor. En büyük 250 uluslararası inşaat şirketi sıralamasında da yer alan Türk şirketlerinden…

14 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR, DEV PROJELERE DEVAM EDİYOR

14 farklı ülkede faaliyet gösteriyor. Şu anda devam ettiği uluslararası projeler içinde Barcelona’nın stadyumu Spotify Camp Nou öne çıkıyor. Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası inşası (T2), Suudi Arabistan’ın iddialı projesi NEOM’daki zaman yolculuğu tünellerini kapsayan Vault projesi de yurt dışındaki en önemli projeler olarak öne çıkıyor. Limak’ın Neom projesinde üstlendiği bir başka proje daha var. Şirket NEOM kapsamında Akabe Körfezi kıyısında gerçekleştirilecek olan Aquellum projesinin jeoteknik araştırma ve modelleme, mühendislik, tünel inşaatı ve açıkta kazı işlerini de üstlendi.

Yurtdışında bu kadar büyük projeye imza atan Limak, mühendisten formene, operatörden kalifiye işçiye Türkiye’den birçok kişiyi de projeleri olan ülkelere götürüyor. Suudi Arabistan’dan İspanya’ya birçok ülkede Türkler yabancı inşaat şirketlerinin radarına girmiş durumda. Hatta Limak gibi Türk şirketleri bu konuda ciddi sıkıntı yaşıyor. Zira İtalyan, İngiliz ve Alman şirketler başta olmak üzere birçok yabancı şirket daha fazla ücretler teklif ederek her kademedeki Türk çalışanı kendi şirketine almaya çalışıyor.

YÜZDE 10 FAZLA VEREN DE VAR, UÇUK TEKLİF YAPAN DA”

Limak’ın Onursal Başkanı Nihat Özdemir’le sohbetimizde öğreniyorum ki Türk şirketler hangi ülkede olursa olsun elemanlarını tutmak için zorlanıyor. Özdemir, bu durumu şöyle anlattı:

“Sadece Limak değil her firma için şu anda yurtdışında en büyük sıkıntı bu. Suudi Arabistan’da da İspanya’da da yabancı şirketler elemanlarımızı çalıyor. İtalyan’ı, İspanyol’u fark etmiyor hepsi daha yüksek teklifler sunuyor. Kimi maaşının yüzde 10-15 fazlasını öneriyor, kimi uçuk teklifler yapıyor. Mühendis, formen, operatör, işçi, şoför her kademeden almaya çalışıyorlar. Çünkü bizim yurt dışına götürdüğümüz çalışanlarımızın hepsi kalifiye ve kıymetli. Çalışanların aidiyet duygusu da bu aşamada önemli. Biz elimizden geldiğince onları korumaya, elimizde tutmaya ve yabancılara kaptırmamaya çalışıyoruz.”

patronlardunyasi.com